A helyi termék-rendszer kiépítése Szekszárdon

Interjú Dr. Csillag Péterrel, az Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjével

A „Minőségi helyi élelmiszer – Szekszárd és vidéke” védjegy feltételrendszere igen szigorú. Jelenleg hány termék rendelkezik a védjeggyel, mennyire állandóak a „tagok”? Presztízsnek számít a végjegy elnyerése?

A feltételrendszer szigorúnak tűnhet, de minden korrekt és elkötelezett Szekszárd környéki termelő számára teljesíthető elvárásokat tartalmaz, olyanokat, amelyeket egy hiteles termelőnek saját magával szemben is támasztania kellene. Jelenleg mintegy 60 termék – hentesáru, borok és méz – alkotja a védjegyes termékek körét. Úgy reméltük-reméljük, hogy Tolna megye egészére kiterjeszthető lesz a rendszer. A védjegyről sajnos kevesebben tudnak, mint ahányan ismerik a helyi termékrendszert, ez további marketingtevékenységet igényel a részünkről. A presztízs egyelőre erősebben nyilvánul meg a személyes fogyasztói-termelő kapcsolatokon, elismeréseken keresztül, amelyek a helyi termék rendszerünkön keresztül jöttek létre vagy mélyültek el. Úgy érezzük, a védjegy nélkül alakul ki az az elkötelezett termelői kör, amely iránt a tartós fogyasztói bizalom és elkötelezettség megjelenik és ezek a termelők aztán a védjegyet bónuszként használni kezdik. A védjegy megszerzése nem öncél, hanem egy folyamat eredménye.

Milyen pozitív hatását érzik a védjegynek?

A védjegy csak egy alkotóeleme a helyi termék rendszerünknek. A rendszeren belül nem elsősorban magának a védjegynek van jelentősége, hanem a figyelemfelkeltésnek, amely a helyi és turisztikai fogyasztók figyelmét a helyi termékek, a helyi gazdaságfejlesztés fontosságára ráirányítja. Ezt szolgálta a termelői adatbázisunk kialakítása, a nyomtatott helyi termék-kalauz, amely több tízezer emberhez jutott el az évek során, a honlapunkon is megtalálható adatbázis, a termelői bemutatkozó kisfilmek és a helyi termék mintabolt Szekszárdon. Úgy érezzük, mindezek felkeltették az érdeklődést megyei szinten is, ami szép eredmény, ha azt nézzük, mennyi mindent kell még tenni azért, hogy szervesen működő, “magától értetődő” helyi termék-rendszerek jöjjenek létre járási, megyei vagy városi körzetek szintjén.

A fogyasztók ismerik ezt a védjegyet? Szívesebben választják a helyi termékeket? Érzik-e, tudják azt, hogy nem csak marketingfogás a védjegyhasználat, hanem garancia? Van esetleg olyan üzlet, ahol kifejezettem a Szekszárd környéki élelmiszerek kaphatók?

Tapasztalataink szerint ismerik a fogyasztók a védjegyet, szívesen választják a helyi termékeket, de egyúttal nagyon racionálisak is és számolnak. Éppen ezért a Szekszárdon működő helyi termék boltnak nehéz volt a helyiek számára ár-versenyképes kínálatot kialakítania, hiszen a helyi termékek többségét ÁFA-mentesen értékesítő kistermelők, őstermelők készíti. Tőlük a helyi piacokon és háznál csaknem 30%-kal olcsóbban vásárolhatnak a fogyasztók. Nagy segítség lenne, ha a deklaráltan helyi termelők termékeit kínáló üzletek ÁFA-könnyítést kapnának. Ezzel életképesek maradhatnának, ugyanakkor minőségi környezetbe emelnék a helyi termékek értékesítését és fogyasztását. A helyi termék mintabolt egyébként Szekszárdon a Nefelejcs köz 12. szám alatt található. Jelenleg rendezvényekre, csoportok számára nyitunk ki, mert két kolléganőnk szülési szabadságon van, és erre van kapacitásunk.

A honlapjuk igazán informatív, szemléletformáló jellegű. Igyekeznek minden korosztályt a környezettudatosságra ösztönözni. Milyen további terveik vannak?

Terveink között szerepel a térségi és EU-s együttműködési projektekben való részvétel, ami többféle lehet: kutatási projektekben is részt veszünk, illetve tapasztalatcserét, képzéseket szeretnénk szervezni a kollégáinknak és az erre fogékony termelőknek.

Tovább kell folytatni a hiteles tudatformálást mind a fogyasztók, mind a termelők körében. Szeretnénk ugyanakkor a helyi termékrendszert bővíteni: kiterjeszteni és elmélyíteni. Kiterjeszteni a megye minél nagyobb területére, illetve még több termelőt megtalálni és bevonni. A termelők számára pályázatírási szaktanácsadást jelenleg szívességi alapon, kapacitásaink erejéig végzünk. Ápoljuk Szekszárd határában az általunk telepített szemléletformáló szőlőskertet a 6-os és 56-os út kereszteződésének körforgalmában. Jó lenne feldolgozó-kapacitásokat is kiépítenünk a helyi termék bolt, esetleg budapesti partnerek ellátására. Ezek a kapacitások az alapanyag-felvásárlási képességeinket erősítenék. Az is segítene, ha a közétkeztetés – szerintünk indokolatlan – centralizáltsága csökkenne, mert csak úgy lehet érdemben bejuttatni helyi termékeket a helyi közétkeztetésbe.

Az is fontos, hogy térségi/megyei szinten összhang legyen a helyi termék-kezdeményezések között. Ez igaz a fejlesztési források felhasználására is. Hiba lenne, ha a helyi termék fogalma csak egy divatos lózunggá válna, pedig sajnos ez a folyamat érzékelhető; jól összehangolt rendszerekre van szükség.

Oszd meg: