A védjegy

Milyen védjegyek azonosítanak helyi terméket?

A védjegy, mint jogi és marketing eszköz, a fogyasztók tájékoztatása mellett arra szolgál, hogy azonosítsa és megkülönböztesse egymástól az egyes termékeket és szolgáltatásokat, egyben minőséget is tanúsíthat. A védjegyoltalom kizárólagos: azt csak a védjegy tulajdonosa vagy az általa feljogosítottak használhatják. A helyi termékeket jelölő védjegyek 3 csoportba sorolhatók: helyi, országos továbbá uniós.

A helyi a védjegyek esetében magában foglalhat csak egy települést (például Kiváló Karcagi Termék) vagy akár egy egész tájegységet (Éltető Balaton-felvidék), ezt az adott védjegy tulajdonosa határozza meg. A helyi termékeket jelölő országos védjegyek közé tartoznak a széles termékkört magába foglaló Hagyományok Ízek Régiók (HÍR), illetve a Nemzeti Parki Termékek.

 

Európai Uniós elismerések

Az Európai Unió mezőgazdasági termékekre és élelmiszerekre vonatkozó minőségpolitikai rendszerének is fontos része az eredethez köthető élelmiszerek és italok megkülönböztetése és védelme. Az uniós minőségpolitikai rendszer segíti a gazdálkodókat a termékeik piacon való megkülönböztetésében és így a fennmaradásban. Három alapfogalma:

 

1Oltalom alatt álló EREDETMEGJELÖLÉS (OEM)

Olyan terméket jelöl, amely egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származik. A termék minősége vagy jellemzői az adott földrajzi környezetnek és az ahhoz kapcsolódó természeti és emberi tényezőknek köszönhetők, valamint a termék előállításának minden lépése a meghatározott földrajzi területen történik. Az oltalom alatt álló eredetmegjelölést viselheti hazánkban többek között az Alföldi kamillavirágzat, a Hajdúsági torma, Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény vagy a Makói vöröshagyma.

 

2Oltalom alatt álló FÖLDRAJZI JELZÉS (OFJ)

Hasonlóan egy meghatározott helyről, régióból vagy országból származik, azonban a termék valamely tulajdonsága, hírneve vagy más jellemzője alapvetően a földrajzi eredetnek tulajdonítható és a termék előállításának legalább egy lépése a meghatározott földrajzi területen történik. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés szimbólumát viselheti többek között a Magyar szürkemarha hús, a Gönci kajszibarack, a Gyulai kolbász vagy épp a Csabai kolbász.

 

3HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT)

Olyan terméket jelöl, amely az adott termékre jellemző hagyományos előállítási vagy feldolgozási módszerrel vagy hagyományos összetétellel készül, vagy ami a hagyományosan használt nyersanyagokból vagy összetevőkből készül. A hagyományos különleges termékek uniós listáján egyetlen magyar termék szerepel, a tepertős pogácsa.

Tájékoztató anyagunk letölthető erről a linkről.