Mi a helyi termék?

A helyi termék bizalmi termék. Mi, vásárlók bízunk azokban a termelőkben, akiket ismerünk, tapasztalatból tudjuk, hogy a termékük megbízható. Ezt a bizalmat azonban nemcsak személyes tapasztalattal szerezhetjük meg, hanem úgy is, hogy hitelt adunk a védjegynek, amely a termék eredetéről és előállításának körülményeiről informál minket. A minőségi helyi termékkel pedig a vásárló és a termelő is jól jár. Felmérések alapján mi, fogyasztók azokat a termékeket fogadjuk el helyi terméknek, amelyeket valamely „szomszédunk” állított elő, vagy amelyen találunk az eredetre utaló jelölést, továbbá amelynek hagyománya van az adott településen, illetve amely terméket csak egy bizonyos területen élők, ott helyben tudnak termelni vagy gyártani.

Miért vegyünk helyben készült terméket? Mert egyedi ízvilágú, hagyományos vagy kreatív kézműves recept alapján készül, és mert erősítjük a helyi gazdát-termelőt, egyúttal csökkentjük a környezetterhelést, védjük a természetet.

Miért vásároljunk közvetlenül helyi termelőtől? Mert meg tudjuk kérdezni tőle miből készült a termék, van-e benne allergén, valamint személyes, bizalmi kapcsolatot alakíthatunk ki a termelővel.