Magyar kutyafajták

2004-ben a magyar kutyafajtákat nemzeti kincsnek minősítették, az állam rendeletileg elősegíti ezen kutyafajták tenyésztését, állományának fenntartását. Összeállításunkban bemutatjuk „nemzeti kincseinket”, a kutyákat, amelyek őshonos magyar fajtáknak tekintendők.

VADÁSZKUTYÁK

Magyar agár

A magyar agár talán a legkevésbé ismert magyar kutyafajta, amely nem egyszer a kihalás szélén állt. Az agarak hosszú órákig képesek mozdulatlanul szunyókálni, és ha mégis megmozdulnak, általában az is csak a következő fekhelyig tart. Természetesen ennek ellenére ők is igénylik a sétákat és a mozgást. Lakásban, kertben egyaránt tarthatók.

 Rövidszőrű magyar vizsla és drótszőrű magyar vizsla

A magyar vizsla világszerte az egyik legismertebb magyar vadászkutya. Külleme és belső tulajdonságai miatt kedvelt házi kedvenc, de mint munkakutya is megállja a helyét. Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, a durva bánásmódot nehezen viseli. Nagyon nagy mozgásigénye miatt csak olyan gazdának ajánlható, aki képes biztosítani a megfelelő mozgást. Nagyon szereti az ember közelségét, társaságát.

Erdélyi kopó

Az erdélyi kopó egy ősi magyar vadászkutya, melynek tulajdonságait a speciális éghajlati és terepviszonyok alakították ki. Annak ellenére, hogy magyar fajta, kevesen ismerik, pedig rajongói szerint nagyobb megbecsülést érdemelne. Nemes megjelenésű, független és nagyon öntudatos kutyafajta. Rendkívül intelligens, könnyen tanítható, ám következetes nevelést igényel.

TERELŐKUTYÁK

Komondor

A komondor független, visszafogott természetű, kiegyensúlyozott, szívós kutya. Meglehetősen önálló gondolkodású, ami korábbi feladatából – a nyáj őrzése és védelme – adódik. Jó házőrző, de nem ugatós és nem agresszív. A komondor gazdáknak a kutya dominanciára való hajlamával kell megbirkózniuk, ezért kezdő kutyatartóknak nem szokták ajánlani.

Kuvasz

A kuvasz kissé kétes hírű kutyafajta, sokan kiszámíthatatlannak, veszedelmesnek tartják. Természetesen ez így nem igaz, a kuvasz egy kemény, határozott jellemű kutya, amely erős, magabiztos gazda kezébe való, megfelelő kezekben kiváló őrző-védő kutya, amely gazdáját, ha kell, akár az élete árán is megvédi. Csak kinti tartása javasolt, lakásba nem való.

Mudi

A mudi bátor viselkedése miatt a pásztorok körében a nagyobb testű, vagy nehezen kezelhető állatok terelésére is igen kedvelt. Annak ellenére, hogy eredetileg pásztorkutya, vaddisznó hajtóvadászatra is használják. Meglepő módon Magyarországon kevésbé ismerik, ugyanakkor Finnországban egy népszerű, kedvelt kutyafajta.

Pumi

Sokáig a pulit és a pumit nem tekintették különálló fajtáknak, csak 1920-ban történt meg a két fajta elkülönítése. A pumi közepesnél kisebb méretű kutya, amely megjelenésében le sem tagadhatná a terrier ősöket. A pumi energiája kimeríthetetlen. Csak a mozgalmasságot kedvelő, sportos családoknak ajánlható.

Puli

Az legismertebb magyar terelőkutya-fajta. A puli legfeltűnőbb külső tulajdonsága a szinte páratlan szőrköntöse, amely a fajta egyik védjegye. Nagy mozgásigényű, lakásban tartása kevésbé javasolt. Intelligens, bátor kutya, semmitől sem fél. Idegenekkel szemben bizalmatlan, azonban nagyon kiegyensúlyozott, tökéletesen beilleszkedik egy családba.

kutyák

Forrás: Konyhasziget magazin

Oszd meg: