Hírek

Pályázzon a 78. OMÉK Élelmiszer Díjára és Helyi Termék Díjára!

Idén 78. alkalommal kerül megrendezésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), amely Magyarország legnagyobb agrárgazdasági rendezvénye.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő eseménynek 2017-ben is a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont és a Kincsem Park ad otthont. Az eddigiektől eltérően a rendezvényt szakmai nap előzi meg, amelyen fórumok és üzletember-találkozók várják az érdeklődő szakmabelieket.

Az OMÉK 2017 célja, hogy bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos vállalkozásokra és családi gazdaságokra épülő mezőgazdaságot a szakmának és a nagyközönségnek egyaránt.
Ebben az évben a termelők kistájak (Őrség, Nyírség, Szigetköz, stb.) szerint jelennek majd meg, eszerint kerülnek majd bemutatásra az adott tájak jellemző termékei, ízei, valamint gasztronómiája.

footerbg

Az OMÉK kapui minden érdeklődő számára nyitva állnak majd, de 2017-ben külön szemináriumokkal és fórumokkal készülnek az egyetemi és főiskolai hallgatók számára. A látogatók kikapcsolódását idén is koncertek, műsorok, interaktív programok szolgálják majd, gyermekek számára pedig Gyermekszigettel készülnek. A Civil téren alapítványok, szakmai szervezetek munkájáról tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az OMÉK keretein belül a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. idén is több kategóriában hirdet meg díjakat:
• OMÉK Élelmiszer Díj:
o Kistermelő vagy kézműves terméket előállító vállalkozás kategóriában;
o Kisvállalkozás által előállított termék kategóriában;
o Közepes- és nagyvállalkozás által előállított kategóriában;
• OMÉK Helyi Termék Díj.

A pályázati kiírások és a jelentkezési lapok az alábbi linkekre kattintva érhetők el:
OMÉK Élelmiszer Díjak http://elelmiszerlanc.kormany.hu/omek-elelmiszr-dij
OMÉK Helyi Termék Díj http://elelmiszerlanc.kormany.hu/omek-helyi-termek-dij

A fent felsorolt díjakra kizárólag azon termelők pályázhatnak, akik kiállítóként vesznek részt az OMÉK-on.

A pályázatok beérkezésének határideje 2017. június 26. 15:00 óra, benyújtásának helye: Földművelésügyi Minisztérium, Élelmiszeripari Főosztály (korábban Élelmiszer-feldolgozási Főosztály), 1055 Budapest, Kossuth tér 11., 375. számú iroda vagy elektronikusan az efef@fm.gov.hu email címre megküldve.

 

 

Több helyi piacon, több hazai terméket kínálnak a vásárlóknak

 2016. április 15.

A termelői piacok és a helyi termékek népszerűsítése, a termelők tájékoztatása, valamint a vásárlókkal való szorosabb kapcsolattartás segítése volt a Földművelésügyi Minisztérium célja, amikor Fazekas Sándor miniszter egy évvel ezelőtt meghirdette a Helyi termék éve programsorozatot – mondta Zsigó Róbert.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ezt azon a helyi termelők portékáinak bemutatójával egybekötött sajtótájékoztatón mondta, amelyen az eseménysorozat elmúlt évét értékelte, egyúttal bejelentette annak folytatását.

A kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek – fogalmazott az államtitkár, s mint elmondta, e cél érdekében – egyúttal a magyar termelők hatékony segítésének szándékával – a kormányzat az elmúlt években számos jogszabály-módosítással könnyítette a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását. Örömtelinek nevezte, hogy egyre többen látják a kistermelői formában rejlő lehetőségeket, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai is alátámasztanak. 2010 óta ugyanis a regisztrált kistermelők száma megháromszorozódott: 5000-ről csaknem 15000-re emelkedett. A termelői piacok száma is növekedett: míg 2012-ben 117, 2015 februárjában 214, addig az idei év februárjában már 271 ilyen piac működött szerte az országban.

Zsigó Róbert kifejtette: a Helyi termék éve eseménysorozatával a Földművelésügyi Minisztérium és több háttérintézmény, például a NÉBIH és a Nemzeti Művelődési Intézet összefogásával olyan összetett program valósult meg, melyben a termelők mellett a vásárlók is központi helyet foglaltak el: a szakemberek személyesen találkozhattak a termelőkkel, megismerhették az őket foglalkoztató nehézségekkel. nem csak a termelők szakmai tapasztalatai bővülhettek, hanem erősödött a kapcsolat a megbízható termelők és a tudatos vásárló között.

tn496c0

A szervezők országszerte 20 helyszínen rendeztek konferenciasorozatot, amelyen mintegy 1400 gazdálkodó, termelő, civil szervezet és önkormányzat képviselője vett rész. Az érdeklődők a kistermelői élelmiszerek termelésének, előállításának és értékesítésének feltételeivel, a különböző jelölési előírásokkal, a védjegyekkel, a piacnyitás feltételeivel és adózási kérdésekről egyaránt tájékozódhattak – sorolta az államtitkár. A fórumokon a minisztérium és a NÉBIH szakemberei nem csupán az aktuális szabályokat, tudnivalókat ismertették, de lehetőséget biztosítottak a helyi jó példák bemutatására is, valamint kerekasztal beszélgetések során összegyűjtötték a felmerült kérdéseket, javaslatokat és megoldandó nehézségeket. Ezen felvetések, valamint a megoldási javaslatok megvitatására a sajtótájékoztató után rendezett szakmai konferencián került sor.

A Helyi termék éve program abban is segített, hogy a kistermelők, akik önállóan nehezebben juthatnak el a vásárlókhoz, összefogással, a termékek széles skálájának felvonultatásával már könnyedén felvehetik a versenyt a legnagyobb áruházak kínálatával is. Ezért is ösztönözzük, hogy minél több helyi termelői piac alakuljon. Egy ilyen piacnak ugyanis különleges hangulata van. Nem csupán bevásárlóhely, hanem egyben közösségi tér is – mondta Zsigó Róbert.

A vásárlóknak is tudniuk kell, hogy hol keressék a piacokat, ennek megkönnyítéséért a NÉBIH elindította a helyboljobb.hu weboldalt, ahol egyéb hasznos információk mellett, piackereső alkalmazás is segíti a tájékozódást. Szintén a termelők bemutatkozását segítette a négy városban megrendezett „Vidék Mustra” vidéken programsorozat. Emellett a 2015-ös Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, azaz az OMÉK is a „helyi termék” jegyében telt. Hazánk legfontosabb agráreseményén a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával több, mint 100 helyi termelő mutathatta be portékáját a közönségnek.

A sajtótájékoztatón Zsigó Róbert bejelentette a Helyi termék éve programsorozat folytatását. Mint fogalmazott, azért, hogy még több helyi termék készülhessen és kerülhessen a minőséget egyre inkább kereső magyar családok kosarába.

(FM Sajtóiroda)

 

Az idei a helyi termék éve

2015. november 18.

Erősítenék a beindult pozitív folyamatot. A cél az, hogy minél több nálunk készült élelmiszert fogyasszunk.

Elsősorban a jogszabályi háttérre vonatkozó információkat kaptak azok az érdeklődők, akik meghallgatták a Helyi Termék Éve szakmai fórumot szerdán. A rendezvényt stílszerűen a Piac téri Placc- Ifjúsági és Közösségi térbe szervezte a Földművelésügyi Minisztérium, a NÉBIH, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Erre Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke is kitért köszöntőjében. Elmondta, a fórumot akár a helyi érték napjának is lehetne nevezni, hiszen Tolna megye elsősorban agrármegye. – Sok önkormányzat és gazdálkodó igyekszik megtalálni az unikálisat. A helyi termékek és az ehhez kapcsolódó alulról jövő kezdeményezések lehetnek Tolna megye motorja – hangsúlyozta az alelnök. Arra is kitért: önmagában nem elég jó terméket előállítani, ha ezekről nem tud a fogyasztó, nem is vásárolja ezeket. A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése, ezt a pozitív folyamatot kívánja erősíteni a Földművelésügyi Minisztérium azzal, hogy az idei évet a Helyi termék évének nyilvánította.

A mostani szekszárdi fórumon szép számmal jelentek meg őstermelők, kistermelők, vállalkozók és olyanok is, akik még csak most gondolkodnak abban, hogy kistermelővé válnak. A résztvevők előadásokat hallgathattak meg a termékek előállításáról és értékesítési hálózat hatékony kialakításáról. A kerekasztal-beszélgetések során szóba került több átvételre érdemes jó gyakorlat is.

Németh Jánosné, a NÉBIH Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztályának munkatársa a felelősség vállalást hangsúlyozta. A kistermelői élelmiszer előállításáról és forgalmazásáról szóló előadásában olyan fogalmakat tisztázott, mint a kistermelő vagy a falusi vendégasztal, és beszélt az árusítás területi és időbeli korlátairól. A szükséges dokumentumok számbavételén túl a higiéniai követelményekre is kitért.

Tudatos fogyasztók

A Helyi termék éve program egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak. Emellett a szaktárca szeretné növelni a fogyasztói tudatosságát is. Kuti Beatrix Adrienn, a szekszárdi fórum egyik előadója és moderátora az élelmiszerek jelölésével kapcsolatban például azt hangsúlyozta, hogy a jelölés nemcsak a nyomonkövethetőség miatt fontos, hanem a fogyasztó tájékoztatása miatt is. Az országos programsorozat 2016. március végéig tart.

 

Forrás: teol.hu

Helyi Termék Díj és különdíjak az OMÉK-on

2015. szeptember 25.

 

Dr. Bognár Lajos Levente élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár és Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója Helyi Termék Díjat és különdíjakat adott át a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár keretében rendezett Helyi termék éve konferencia nyitányaként. 

dijazottak_omek2015_03-500px

A Helyi Termék Díjra a Birkás Kft. Vilmoskörte pálinkája érdemesült, emellett különdíjat kapott az Aranykalász Tésztaüzem a lebbencs tészta termékéért, a Gedeon Tanya a homoki fehér spárgáért, a Panyolai Szilvórium Zrt. a Panyolai Elixír Érlelt Szatmári Szilvapálinkáért, a Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány a cigándi apróbélesért, Nagy Zoltán – Hankas Méhészet a Magyar termelői hársmézért, valamint Szente Eszter a Fahéjas-rumos vadszilvalekvárért. További termelők emléklapokat kaptak különleges értéket képviselő termékeikért.

honlapra-cigandi-aprobeles

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás Helyi Termek Díj pályázatra olyan kistermelő, mikro- és kisvállalkozás, egyesület vagy csoportosulás pályázhatott, amelynek feldolgozott élelmiszer terméke vagy közvetlen fogyasztásra szánt terméke bizonyítottan kötődik az előállítás körzetéhez (helyben előállított, helyben honos vagy helyben megtermelt alapanyagból készült) és legalább az előállítás körzetében ismert.

dr-bognar-megnyito-k

A konferenciát megnyitó Dr. Bognár Lajos Levente élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta a helyben előállított, megbízható minőségű élelmiszerek fogyasztásának fontosságát, mely nemcsak az egészségre, hanem a helyi gazdaság fejlődésére is jótékony hatással van.

Az idén tavasszal indult Helyi termék éve  programot a Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a Nemzeti Művelődési Intézettel együtt valósítja meg.

 

Az esemény képgalériát itt tekinthetik meg.

Forrás: mni.hu

 

Folytatódik a Helyi termék éve programsorozat

2015. szeptember 14.

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának, fogyasztásának, vásárlásának ösztönzésére, a helyi ellátási láncok megerősítésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért 2015-öt a Helyi termék évének nyilvánította.

A tavasszal indult Helyi termék éve programsorozat egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártó őstermelők, kistermelők, illetve mikro- és kisvállalkozók szakmai ismeretei bővüljenek, elsősorban élelmiszerbiztonsági, helyi értékesítési feltételek, adózási és piacra jutási lehetőségek témakörben.

A termelőknek szóló szakmai fórumsorozat ősszel tovább folytatódik. A második félév első állomását az OMÉK keretében rendezik, amelyre ezen a linken lehet regisztrálni.

A szaktárca – Herman Ottó Intézettel közös szervezésben – a termelőknek szóló szakmai fórumsorozat mellett a helyi termelőknek ingyenes megjelenési lehetőséget biztosít négy vidéki helyszínen „Vidék Mustra vidéken”  címmel. Az első helyszín szeptember 12-én a balatonfüredi Tagore sétányon volt. Ezt követi szeptember 25-26-án a bajai rendezvény, amelyet a Bajai Újbor Fesztivál keretében tartanak, október 10-11-én a debreceni, október 17-én pedig a soproni.

Forrás: FM Sajtóiroda

 

„Vidék Mustra”

2015. szeptember 1.

 

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért 2015-öt a Helyi termék évének nyilvánította. A Helyi termék éve 2015 programsorozat keretében Magyarország helyi termékei mutatkoznak be az alábbi helyszíneken és időpontokban:

  • szeptember 12. Balatonfüred, Tagore sétány
  • szeptember 25-26. Baja, az Újbor Fesztivál keretében
  • október 10-11. Debrecen, Kossuth tér
  • október 17. Sopron, Főtér

Ezen rendezvények célja, hogy a vásárlókat megismertesse a helyi termékekkel, azok előnyeivel, és a fogyasztók közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a termelőkkel.

Kiemelten támogatja a termelői piacokat a NAK

2015. augusztus 25.

 

Kiemelt terület a vidékfejlesztési programon belül a rövid ellátási láncok, termelői piacok támogatása – mondta Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese kedden az M1 aktuális csatornán.

Papp Gergely hozzátette: a fogyasztók egyre tudatosabbá váltak az elmúlt évtizedben, szeretnék tudni, ki állítja elő az adott élelmiszert. A vidékfejlesztési program egyik tematikus alprogramja ezért kifejezetten a termelői piacokat szervezőket támogatja, amelyek – akár online formában is – elősegítik a termelők és a fogyasztók közti rövid ellátási láncok kialakítását.

Nagy szükség van a termelői piacokra, mivel közgazdaságilag bizonyított, hogy valaki minél közelebb van a fogyasztóhoz az ellátási láncban, annál nagyobb jövedelmet realizálhat, így a termelők is jól járnak a közvetlen értékesítéssel – fejtette ki.

A vidékfejlesztési program másik tematikus alprogramja a fiatal gazdákra koncentrál – mondta a NAK főigazgató-helyettese. A generációváltás hiánya, elöregedés a mezőgazdaság egyik legsúlyosabb problémája egész Európában, ezért kiemelt területe a mostani programnak, hogy egyre több a 40 év alatti gazdálkodó kezdjen mezőgazdasági tevékenységbe – fejtette ki.

Papp Gergely elmondta: első körben az agrárkörnyezet-gazdálkodási programokra, az ökológiai gazdálkodás támogatására, trágyatárolók fejlesztésére, valamint a helyi fejlesztési stratégiák kialakítására írnak ki pályázatokat, várhatóan szeptemberben.

A pénz legnagyobb részét, mintegy 40 százalékát beruházási támogatások keretében fizetik ki, amelyek az év vége felé, jövő év elején jelennek meg – mondta. Kiemelt cél a vidéki munkahelyteremtés, így a kertészet, állattenyésztés és az élelmiszer-feldolgozás támogatása, ide koncentrálódik a mintegy 1260 milliárd forintnak a 40 százaléka – fejtette ki.

Papp Gergely arról is tájékoztatott, hogy a NAK elkészített egy 80 oldalas kézikönyvet, ami segíti a gazdákat az uniós pályázati rendszerben való eligazodásban. Ezeket a kiadványokat a jövő héten több mint 100 ezer példányban postázzák ki az érintett gazdálkodóknak, de online is elérhető lesz a kézikönyv – tette hozzá.

 

Forrás: MTI